Bra att veta

Trycksaker +

En lista över punkter inför beställning av trycksaker från visitkort upp till stora affischer: Kontrollera punkterna innan du skickar ditt original för tryck.

RÄTT DOKUMENTSTORLEK
Dokumentformatet ska vara som ditt slutliga önskemål. Önskar du en 4 sidig A5 folder ska en 4 sidig A5 skickas till oss.

BILDER
Dokument som ska tryckas Digitalt RGB:bilder krävs
Offsetproduktion  skall innehålla CMYK:ade bilder

Vektoriserad Logo
Vad är en vektoriserad logotyp?
Vektoriserad betyder alla komponenter (text, bild och illustrationer) i en logotyp är konturbaserad.
En vektorbaserad logotyp är uppbyggd av linjer och kurvor i matematiska formler. Det innebär att den kan förstoras och förminskas utan att förlora i kvalitet. När man skickar en logotyp till tryckeri eller tidning skall det vara en vektoriserad eps-fil eller Ai format.
En enkel test för att kolla om logotypen är en vektoriserad är: öppna loggan i Illustrator och markera delar i den och ändra färg. Om du lyckades då loggan är vektoriserad

UPPLÖSNING
Digitalproduktion 150 DPI
Offsetproduktion 300 DPI
UTFALL
Text, bilder eller färgbakgrunder som sträcker sig ända ut till kanten ska vara minst 3mm större (utfall.TEXT
All text som ligger i Ai eller eps-filer ska vara konverterad till banor (Adobe Illustrator)
Oavsett vilket layoutproram jobbar du med kontrollera med din fil i ”Flightcheck eller Packa” för att vara säker på detalierna. Lycka till!

Textil

Tryckmetoder:

Screentryck

Screentryckning kan användas på olika sätt på många olika artiklar. Vid denna teknik exponeras en film på en speciell duk (screen) av fint nylonnät som är täckt av en ljuskänslig emulsion. Efter att duken färdigställts, pressas färg genom duken med hjälp av en rakel så att färgen överförs till underlaget.

Med olika dukar kan färg efter färg tryckas. Inom textiltryck finns det en hel del specialfärger och effekter man kan uppnå. Bland de populäraste hör silver- och reflexfärg, svälltryck (speciell färg som reser sig när den torkar), olika typer av glittereffekter samt strass.

Silkscreentryckning är en mycket vitt spridd och vanligt använd teknik för tryckning av promotionartiklar med bra kvalitet och god färgåtergivning. Det är en ganska billig metod, om inte kvantiteterna är för små.

Transfertryck

Ett transfertryck kan liknas vid en dekal, som man värmer fast, vanligen på textilier. Medan ett screentryck görs direkt på till exempel ett klädesplagg, utförs ett transfertryck på ett vinylfolie. Vinylfoliet skärs ut av en vinylskärare eller plotter. Trycket överförs sedan på produkten med hjälp av en värmeplatta, vilket fungerar ungefär som ett stort strykjärn. På Reklamhuset har vi ett antal olika färger på vinylfolie att välja mellan, även guld och silver.

Fördelen gentemot screentryck är att färgerna blir mer distinkta och att detaljrikedomen ökar samt att man också kan applicera tryck över en söm eller skarv.

transfertryck, färger för t-shirt

tryck på tröja, Transfertryck

Digitalt fototryck på textil

Den här metoden lämpar sig i mindre kvantiteter, både för privatpersoner och företag. Motivet/foto trycks på textilplagget via ett transferpapper. Färgåtervinningen är 100% bra kvalitet. Plagg med denna tryckmetod rekommenderas att tvättas i max 40 grader.

Brodyr och vävda märken

Brodyr görs på textila produkter såsom profilkläder, reklamkepsar och väskor. Vi erbjuder både broderade märken för påsömnad samt givetvis även direktbrodyr. Ofta ser en brodyr mer exklusiv ut än ett tryck. Har man en detaljerad logga med exempelvis färgtoningar så är ett vävt märke den bästa lösningen då det erbjuder en väldigt hög detaljrikedom. Man väver då märker som sedan limmas på önskad profilprodukt eller profilklädesplagg.

Lasergravyr

Med Lasergravyr kan man göra olika typer av logomärkningar i metall med ett exklusivt och väldigt stilrentresultat. YAG-Laser använder sig av en optisk lins och utvecklar värme. CO2-Gravyr använder en gas och lämpar sig för material som t.ex. Reklamprodukter i metall så som nyckelringar, kapsylöppnare, reklampennor, thermosar, och trävaror. YAG-Laser ger ett mycket vackert resultat på metall, en snygg finish som kan upplevas som lyxigt och exklusivt. YAG är utmärkt för reklamartiklar i metall och Aluminium, även Plåt och vissa sorter av eloxerade material går bra.

Tampotryck

Den här typen av tryck används generellt till profilprodukter, presentreklam, muggar och glas. Pennor såväl som så komplicerade föremål som golfbollar där ytan är allt annan än jämn är vanliga föremål som vi trycker med den här tekniken. Tampotryck kan ibland även kallas för tampongtryck, men det är precis samma teknik. Rent tekniskt så är det en silikonkudde som ”hämtar” upp trycket från en kliché och som sedan förs på produkten som ska tryckas.